sábado, 19 de diciembre de 2009

5. Tancament de l'assignatura i avaluació.

Després de rellegir les diferents aportacions fetes al llarg del semestre al blog creat faria les següents valoracions i reflexions:

Referent al blog.

El treball a través d’un blog ha estat una experiència personalment nova i molt enriquidora ja que m’ha donat a conèixer l’ús d’una eina tecnològica molt utilitzada a diferents nivells a internet.
El blog ha servit per posar en ordre i reflexionar sobre les diferents activitats proposades al llarg de l’assignatura i ha permès comparar diferents punts de vista dels companys/es sobre els mateixos temes.
Tal com vaig comentar inicialment en la primera aportació al blog i sense conèixer com funcionava un blog, pensava que una de les funcions d’aquest era portar a terme canvis d’impressions i valoracions de diferents temes de reflexió. En certa manera ha estat així, però la falta d’interacció i de feed-back entre els diferents blogs, n’ha limitat la seva eficàcia en aquest sentit. Per a futurs cursos, penso que es podria intentar potenciar aquesta interacció entre blogs fet que faria l’assignatura encara més dinàmica.
Espero que en altres assignatures pugui continuar utilitzant el blog com a eina de comunicació i reflexió personal i, fins i tot, en la meva tasca com a educadora també tinc la intenció d’aprofitar els avantatges que proporciona.

Referent a l’assignatura.

Una de les idees que l’assignatura Interculturalitat i Educació m’ha donat a conèixer és que la pluriculturalitat és un fenomen molt present a les societats occidentals i a les aules d’aquestes. El psicopedagog, com a professional de l’educació, hauria de tenir molt present una visió interculturalista del fenomen per tal d’ajudar a la resolució de conflictes que aquesta pluriculturalitat pugui comportar.
Personalment, l’assignatura m’ha ajudat a trencar amb alguns estereotips i prejudicis que tenia sobre la convivència entre cultures, fent que percebi la necessitat de conèixer les realitats culturals diferents a la d’un mateix com a punt de partida per intentar aconseguir el respecte entre aquestes.
L’assignatura treballa el tema de la interculturalitat a través de diferents sistemes educatius (debat, webquest, avaluació de recursos en línia,...). Això ha fet que fos més lúdica i dinàmica, proposant una manera diferent de treballar l’adquisició dels diferents continguts.


Finalment, agrair la feina dels companys i els consultors per la seva implicació i fer de l’assignatura un bon exercici pedagògic.

A reveure
Sandra

lunes, 14 de diciembre de 2009

4c. Per què és important catalogar recursos? valoració de la PAC 2 i la PAC 3 en relació a l’activitat psicopedagògica.

Vivim en la societat de la informació.
A través d’internet es pot aconseguir qualsevol tipus d’informació, en quantitats molt elevades i de qualitat molt diversa.

La importància de la catalogació de recursos per treballar un determinat tema (en el nostre cas la interculturalitat) rau en el fet de saber filtrar, en funció de les necessitats que volguem cobrir, tot aquest volum d’informació sobre el tema concret.
Com a mestres, abans de proposar un determinat recurs (en el cas nostre, les WQ) als alumnes, hem de conèixer-lo i tenir present les seves característiques (edat a qui va dirigit, objectius que es planteja, continguts que desenvolupa,...) per tal de saber si pot ser útil per ajudar-los a construir els seus propis aprenentatges.
Per altra banda, aquesta catalogació també permet conèixer les limitacions que pugui tenir un recurs determinat i, si la base del recurs és bona, poder millorar-lo i/o modificar-ne els objectius d’ensenyament fent les ampliacions i aportacions que es creguin necessàries.


Tan l’elaboració d’una webquest com l’avaluació d’aquesta i d’altres recursos en línia eren per mi unes autèntiques desconegudes fins abans de començar l’assignatura d’Interculturalitat i Educació. En aquest sentit, ha estat un repte important però, alhora, molt enriquidor ja que les noves tecnologies són unes eines amb un potencial pedagògic molt gran i que qualsevol professional del món educatiu hauria de conèixer. Ofereixen, per una banda, la possibilitat pels alumnes d’un treball cooperatiu, amè i motivador així com un aprenentatge significatiu a través de reflexions i opinions d’altres companys/es defugint de l’aprenentatge tradicional (mestre explica / alumne escolta) i, per altra banda, permeten endinsar-nos en un món tecnològic on els nostres alumnes s’hi desenvolupen d’una manera ràpida i eficaç.
Abans de començar a fer la WQ en la PAC 2 va ser de gran ajuda poder visitar diferents webquests sobre interculturalitat fetes per altres alumnes per tal d’enfocar el propòsit de la nostra i postular-ne els objectius, les activitats,...

Com a psicopedagogs, tots aquests recursos en línia han d’ajudar-nos a l’hora de crear material per poder ajudar als mestres en la seva feina diària, per poder ajudar als alumnes amb dificultats proposant-los estratègies per superar-les i, fins i tot, per poder donar pautes als pares per treballar amb els seus fills.
Fins aviat

viernes, 11 de diciembre de 2009

4b. La nostra Webquest: ENS CONEIXEM, ENS ENTENEM!!!


La webquest que hem elaborat, ENS CONEIXEM, ENS ENTENEM!!! està enfocada a alumnes de primer cicle d’ESO.

Les societats occidentals són cada vegada més pluriculturals. Aquesta diversitat cultural que conviu en un mateix espai geogràfic comporta sovint l’aparició de conflictes deguts a la diferent manera de pensar i d’interpretar la realitat. Moltes vegades la ignorància envers el que és desconegut crea visions estereotipades i percepcions allunyades de la realitat i que poden, finalment, fomentar intolerància.
Per tant, l’objectiu de les activitats proposades en la WQ és fer veure als joves la importància de conèixer les diferents maneres de viure i de pensar per tal d’enfocar aquesta diversitat cultural des d’un punt de vista intercultural d’interrelació, dinamisme, canvi i reciprocitat i fugir del multiculturalisme que tendeix a mantenir les cultures separades i aïllades. Té la intenció de fomentar la comprensió, la tolerància i el respecte cap a cultures diferents a la pròpia evitant caure, a través d’una visió etnocèntrica del món, en una jerarquia de superioritat/inferioritat a l’hora de valorar aquests diferents punts de vista.

Les societats actuals tenen dues apostes difícils: per una banda l’acomodació i inclusió de noves realitats culturals i, per altra banda, el desenvolupament òptim i sostenible de les tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest sentit, les webquest permeten treballar tant les relacions humanes en contextos de diversitat cultural com el domini d’eines tecnològiques. Així, ajuden a promoure un model positiu d’educació intercultural.
El treball cooperatiu que fomenten les webquests és un altre aspecte molt positiu en el procés d’aprenentatge ja que el treball en equip permet interaccionar amb altres punts de vista, promovent el respecte per les opinions dels altres i fomentant una reflexió més rica.

4a. Avaluació de recursos per treballar la interculturalitat en línia.




"POSA'T A LA PELL DE L'ALTRE" de Roser Bondia i Núria López és una webquest dirigida a professors d'una escola d'adults per tal que reflexionin i debatin sobre la integració dels alumnes immigrants i finalment arribin a un concens per tal d'elaborar un document marc on quedi reflectit el model d'intervenció integradora que es vol per a l'escola.

En la societat en què vivim i a les escoles en particular (singularment en les d'adults) existeix una diversitat cultural que s'ha d'afrontar des d'un punt de vista més intercultural (amb interrelació, dinamisme, canvi i reciprocitat entre cultures) que multicultural (sense relació entre cultures, mantenint-les separades). La webquest que analitzem vol treballar aquesta interculturalitat des d'una perspectiva més assimilacionista ja que incorpora l'educació intercultural com un mitjà per aconseguir una integració més gran de les anomenades minories ètniques ja que en les escoles d'adults hi participa bàsicament gent immigrada que es volen integrar en la vida del país. El pluralisme defensa la permanència de la diversitat com a quelcom bo i desitjable en la mesura que tots els grups contribueixen i participen en la societat. Les escoles d'adults faciliten la integració d'aquesta gent immigrada per tal que contribueixin positivament al funcionament del país.
El conflicte es percep com quelcom habitual i natural en la barreja de diferents cultures i una tasca molt important dels professors d'escoles d'adults és educar en el diàleg i el respecte mutu com a eines per a la seva superació. En aquest sentit hi ha dues activitats proposades en la WQ (role-playing i joc cooperatiu) que intenten ajudar en la resolució de conflictes i fomenten la col.laboració, l'organització, el treball en equip i el respecte i la tolerància per les opinions dels altres.

Pel que fa al potencial educatiu de la webquest, aquesta és una proposta didàctica de recerca guiada que té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual. Permet que l’alumne elabori el seu propi coneixement (aprenentatge significatiu i constructiu) a mesura que realitza l’activitat. Un altre aspecte interessant de les WQ és la utilització del temps de forma eficaç no havent de buscar la informació sinó treballant directament amb ella. En aquest sentit la nostra WQ no està massa ben dissenyada ja que algun link (documental de TV3) no és directe, provocant que l'alumne hagi de perdre temps buscant per poder-lo visualitzar.Una altra particularitat de la WQ analitzada és que permet el diàleg i la reflexió entre el claustre de professors i la coneixença, per part d'aquests, de processos migratoris i el que això implica per les persones que l'han de portar a terme d'una manera lúdica i diferent al tradicional aprenentatge basat en escoltar i llegir on la retenció d'informació és menor.